sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Geraldine Brooks: Islamin naisten salattu elämä

Helmet-lukuhaasteen kohtaan 46. oseanialainen kirjailija

Sopii mielestäni myös kohtiin: 2. blogi, 12. politiikka/politiikko, 15. harrastus, 18. nimessä vähintään 4 sanaa, 23, käännöskirja, 26. Sukutarina, 38, mennään naimisiin, 39. ikääntymisestä kertova kirja, 40. erilaisesta kulttuurista, 44, uskonto/uskonnollisuus. ja 47, täyttää kahden haastekohdan

Jos haluaa mennä aita matalin niin 17, kannessa on sinistä ja valkoista



Houkuttelin ystäväni mukaan Helmet-lukuhaasteeseen. Hän pitää tositarinoista ja tän tyylisistä kirjoista. Katselimme yhdessä hänen lainaamiaan kirjoja mihinkä kohtiin ne sopii. Tämä oli yks niistä. Minulta pääsi riemuvinkaisu että tämähä sopii oseanialaiseen kirjailijaan ja halusin kans lukea tämän. Aihepiiri kyl tuttu kaukaa nuoruudesta kun olen lukenut tämän tyylisiä kirjoja. Tätä en muista lukeneeni aikaisemmin.

Australialainen toimittaja Geraldine Brooks vietti 6 vuotta Lähi-idässä. Brooks opetteli arabiankielen ja pukeutui itsekin islamin oppien mukaan (takakannessa käytetään eri sanaa, mutta en halunnut käyttää sitä koska nykyaika tämmöinen korttienheiluttelu aika yms.) Brooks ystävystyi eri asemissa olevien naisten kanssa eri maissa. Hän kävi monessa maassa ja kirjoitti paljon erilaisista asioista. Osa asioista oli tuttuja aiemmilta luetuilta kirjoilta ja osa oli uusia asioita.

Kirjassa kerrottiin mm. naisten ympärileikkauksesta, muslimien suhtautumisesta länsimaalaisiin, Khomeinin hautajaisista, profeetta Muhammedista ja Aishasta, miten tuli shiiat ja sunnit, miten eri maissa muslimi naiset pukeutuvat ja paljon muuta. Tämä oli kyllä mielestäni laaja ja monipuolinen kirja. Hyvin käsitelty ja kirjoitettu eri aiheista. Tuosta ympärileikkauksesta tuli joko uusi asia minulle tai sit olen unohtanut. Se ei kuulu islamiin ja koraaniin, vaan se on kulttuurillinen tapa joissakin maissa, lähinnä Afrikan maissa. Siinä hyvin hitaasti edistystä tapahtuu. Sen muistin kyllä aiemmin lukeneeni että tähän tapaan ja sen jatkumiseen syypäänä on naiset itse. Vanhemmat naiset haluaa että näin pitää tehdä koska heillekki on tehty ja se kuuluu tehdä.

Kirjassa mielenkiintoinen kohta: "Kaikkivaltias Jumala jakoi seksuaalisen halun kymmeneen osaan ja antoi niistä yhdeksän naisille ja yhden miehille" -Ali Ibn Abu Taleb
En muista olenko koskaan tuota mistään lukenut. Heräsi mieleen ajatuksia tuo lause. Mutta niistä ei voi nykyaikana keskustella tai mitenkään julkituoda aiemmin mainituista syistä.

Yksi mukava kohta oli tässä naisten omat urheilukilpailut. Sitä oli kiva lukea. En muistanutkaan että sellaisia järjestetty ja toivoakseni vieläkin. Se on hyvä asia. Liikunnasta ja harrastuksista myös oli. Osa kyllä liikuntaa harrasti.

Kirja herätti monenlaista tuntemuksia ja kaikki eivät olleet hyviä tuntemuksia. Osin vaikea lukea joitakin kohtia. Jokatapauksessa kuitenkin suosittelen tätä kirjaa jos aihepiiri kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti