maanantai 17. heinäkuuta 2017

Aino Räsänen: Soita minulle, Helena

Helmet-lukuhaasteen kohtaan 3. Suomalainen klassikkokirja

Sopii myös kohtiin: 2. blogi, 5. liikutaan luonnossa, 17. sinistä ja valkoista, 32. inspiroinut muuta taidetta, 35. erisnimi, 37. yli 20 teosta, 38. mennään naimisiin, 42. esikoisteos, 44. uskonto/uskonnollisuus, 45. suomalainen nainen ja 47. kahden haastekohdan kriteerit



Noniin. Mitäköhän tässä runoilis. Onkin ollu mielessä lukee tämä sarja uusiksi. Nyt se tilaisuus tuli kun oli toi klassikkokirja. Enkä halunnu siihen Häräntappoasetta lukea. Hoksin jossakin että tämäkin on klassikkokirja. Luin tämän Helena -sarjan joskus parikymmentä vuotta sitten. Ihastuin ja hommasin kirjat itselle kirjastojen poistomyynnistä, divareista, kirppareilta.

Innoissani aloitin tätä. Sit tulikin jo heti stoppi. Ihmettelin suuresti tekstityyliä. Siis mitä, mitä tässä lukee, onko tämä suomea. En meinannu ymmärtää lukemaani millään. Teksti oli niin erilaista kuin mitä tottunut. Koetin muistella että miten luin sillo aikoinaan tämän ja mitä mieltä olin. En muista. Minun oli tykättävä koska hommasin koko sarjan itselleni. Nyt ei napannut teksti. Kauhean sekavaa, kuka on kukin, kuka puhuu, mitä, kenen vuoro. Sanat outoja ja samoin puhuttelu tyyli. Sellaista ylevää, ihan toisenlaista kuin arkikieli. No, kirjahan on vanha että siihen aikaan varmaan erilaista. Siltikin se tuntui liian kaukaiselta.

Tarinaan siis. Helena, joka menee kouluun opettajaksi. Tapaa Erkin. Menevät naimisiin. Erkki sairastuu ja kuolee. Erkin äiti, Kristiina on Junkkerilaisia. Heillä Helenan kanssa on vaikea tulla toimeen. Junkkerissa asuu vanha Perttu joka pitää Helenasta. Pyytää Helenaa soittamaan viuluaan. Kotonaan, Erkin luona, Rannanperässä Helena ei soita, koska Kristiina ei hyväksy. Pertun veljenpoika Jari palaa kans Junkkeriin. Jari on aikoinaan nähnyt Helenan ja rakastunut häneen. Erkin kuolin vuoteella Helena vannoo uskollisuutta Erkille kuolemankin jälkeen. Mutta sen sijaan Erkki testamenttaa Helenan Jarille. Jari lupaa pitää huolta Helenasta. Helena lähtee. Vanha Perttu käy sitten puhututtamassa Helenaa. Silloin Helena pyytää Jaria käymään. He tapaavat ja saavat puhuttua. Helena palaa sitten Junkkariin Jarin vaimona. "Soita minulle, Helena". Niin viulu soi Junkkarissa.

Tästä on elokuvakin tehty. En ole katsonut, puuttuu tekstitys. Kyllä minä tästä tarinasta pidän, tekstityylistä sen sijaan en alkuunkaan. Nyt vaan jään pohtimaan että jatkanko sarjan muut osat vai haasteen kohdan kirjoja. Kirjastosta ei vielä ole uutuudet alkaneet tulla. Ne tuleekin sit kerralla että saa taas olla helisemässä kirjavuoren kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti