keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Timo Parvela - Kari Väänänen: Taivaan tulet

Helmet-lukuhaasteen kohtaan 9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja

Sopii myös kohtiin: 2. blogi, 5. liikutaan luonnossa, 11. muun alan ammattilaisen kirja, 12. politiikka/politiikko, 17. kannessa sinistä ja valkoista, 20. vammainen tai vakavasti sairas henkilö, 24. selvitetään rikos, 37. yli 20 teosta, 38. mennään naimisiin, 39. ikääntyminen, 41. kannessa eläin, 42. esikoisteos, 45. suomalainen nainen ja 47. kahden haastekohdan kriteerit.

Hieman selitystä kohtiin 37 ja 42. Parvelalla on yli 20 teosta, mutta käsittääkseni Väänäsen esikoiskirja. 41. eläin, no oli siinä poliisin kuvassa leijona.



"Ja äkkiä koko taivaankaari paloi valaisten maanpeiton. Se oli kylmää valoa, joka ei tehnyt eroa hyvälle ja pahalle, ei köyhälle eikä rikkaalle. Kaikki se toi näkyviin, teot ja tekemättä jättämiset. Niin sai pohjoisen kansa taivaan tulet korvaukseksi auringosta, joka siltä oli viety. Taivaan tulet, sovituksen valkeat, ja niin maanpiiri sai rauhan"

"Lappilaiset sanovat, että net ovat kipinöitä. Kipinöitä, jokka tulee, kun repo pyyhkäisee hännällään tunturin kuvetta...."

Minä sitten niin rakastan tuota ensimmäistä. Se koskettaa. Sillä on vahvuutta ja vaikutusta. Ihana.

Olen kyllä todella iloinen että sarjasta tuli kirjaversiot. Tai kahdesta ensimmäisestä kaudesta. 3. ja 4. kauden kirjoja en ole bongannut. Jos niitä on, niin saa vinkata.

Rauni Väänänen palaa takaisin Kemijärvelle poliisiksi. Sopeutuminen ei olekkaan niin helppoa kuin luulisi. Työparikseen hän saa Aimo Peltoniemen. Raunilla on kehnotkot välit isänsä, Pekan kanssa. Tarina kertoo Kemijärven elämästä ja henkilöhahmoista. Iloista, suruista kaikkinensa. Oikein monipuolinen kirja. Tunteita herättävä.

Rauni Väänänen on keskeisin henkilö. Hän ystävystyy kaupungin johtaja Sinikka Strömin kanssa. Ystävyys saa pari kertaa säröjä. Mutta he onnistuvat korjaamaan välinsä vielä sen isomman särön jälkeen. Sekä Aimo että lääkäri Erkki Viherkoski ihastuvat Rauniin ja käyvät kamppailua Raunista. Rauni valitsee Erkin ja he saavat häänsä, jossa sit Aimo käy riehumassa. Rauni ja Erkki saavat mitä kauneimman häälahjan, mahtavat taivaan tulet joita ei koskaan aiemmin ole nähty.

Aimo Peltoniemi, Raunin työpari. Mitä mainioin tyyppi. Hauskaa huumoria vetävä. Ihastuu Rauniin mutta jää toiseksi. Ratkeaa ryyppäämään. Riehuu sitten häissä.

Erkki Viherkoski, terveyskeskus lääkäri. Ihastuu Rauniin, mutta on kiinni vielä kuolleessa vaimossaan. Erkillä on 2 lasta, Saana teini-ikäinen ja Oula, alle kouluikäinen. Erkki on omalla tavallaan hauska tyyppi. Välillä hömelön oloinen. Tosikko kala-asioissa, mm. kylmäketjusta, josta hän ruukaa jauhaa. Pettyy kun ei pääsekkään helikopterilääkäriksi. Käy sit päätä aukomassa Sinikalle, eikä tiennyt miten nappiin osuu sanoissaan. Lapset saavat Erkin heräämään että hänenkin täytyy elää. Hän sitten kosii Raunia, joka suostuu.

Sinikka Ström, kaupunginjohtaja. Hänellä on suhde Vesaan, joka on naimisissa tahollaan. Sinikka ystävystyy Raunin kanssa. Särö tulee kun Sinikka humalassa suutelee Raunia. He pääsee sen yli. Seuraava särö tapahtui kun Sinikan Sini-tytär katosi ja Raunin Pekka-isä oli löytänyt Sinin. Siitä kestikin pitkä tovi ennen kuin naiset saivat sovittua. Sinille Pekka oli aina sit Pekka-pappa. Sinikalle se oli kovin vaikea asia hyväksyä.

Pekka Väänänen, Raunin isä, entinen poliisipäällikkö. Pekalla on alkava dementia. Terveyskeskus on halunnut Pekan pakkohoitoon. Erkki yrittänyt saada Raunia allekirjoittamaan paperit. Rauni aina livistää tilanteesta. Rauni ei näe totuutta. Pekka ei tuntenut Raunia ja ampui suolapanoksen Raunin takamukseen. Siitä seurasi hervottomat naurut toisille. Pekka on sotkeutunut vääriin asioihin ja häntä uhkaillaan. Juuri kun Pekkaa oltiin noutamassa sairaalaan, Pekka pakeni omille teilleen, piilokämpille. Sinne hän Sinin pelasti. Lopulta Pekka saatiin hoitoon. Kyllä sai ihastella hoitajan kärsivällisyyttä kun Muurolasta alkoi matka Kemijärvelle Raunin häihin. Monta kertaa piti pysähtyä. Pekkaa pelotti. Lopulta he pääsevät Perävaaraan hääjuhliin. Rauni on ikionnellinen isän mukaan tulosta. Sinikin sai Pekka-papan taas tavata. Tällä kertaa Sinikka ei hermostunut.

Kauko ja Leena Junni, Kauko poliisipäällikkönä ja Leena pitää kursseja kansalaisopistossa. Lapseton pariskunta. Leena kertoikin lapsettomuudesta.

Vesa ja Kaisa Bessonoff. Vesa on kiinteistöjohtaja ja salasuhde Sinikan kanssa. Kaisa on psykologi. Heillä on poika, Isto. Sinin koulukaveri. Vesan ja Sinikan suhde päättyy sopivalla tavalla ilman draamaa.

Aatos ja Marika Launis. Aatos, tehtaanjohtaja. Marikalla on alkoholismia. Heillä riittää välillä draamaa. Marika ystävystyy Leenan kanssa ja Leenasta oiva tuki Marikalle kun hänet raiskattiin ja pahoinpideltiin.

Ja tietysti Lötjönen, Jetsu, Nilkki ja Röhkö, juoppokööri. Sarjassa ainakin Jetsu oli aivan ihana. Kirjassa ei niinkään tule esille.

Ja monia muita. Mielenkiintoisia hahmoja. Kirja kyllä piti hyvin otteesaan ja antaa sarjalle lisämaustetta. Lukiessa näkee mielessään sarjan tapahtumia ja henkilöitä. Ihan ikävä tätä sarjaa. Jospa joskus uusittaisiin. Muistin ja kun katsoin netistä tietoja niin samalla hoksin uudestaan. Väänänen ja toki kansa olisi halunnut jatkaa sarjaa, mutta Ylenanto suuressa "viisaudessaan" päätti olla välittämättä Väänäsestä ja kansasta ja lopettaa sarjan siihen 4. kauteen. Hympth!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti