maanantai 23. huhtikuuta 2018

Jarkko Sipilä: Helsingin pimeä puoli

Helmet-lukuhaasteen kohtaan 30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan.



Keskustelin Sipilän kanssa mihin kohtaan tämä kirja sopii Helmet-lukuhaasteessa. Tämä ei ole novellikokoelma, johon aluksi sitä kaavailin mikäli tässä ei ole ensimmäiseen maailmansotaan liittyvää juttua. Muutamaan muuhun kohtaan tämä sopisi kans. 5. tarinassa olikin jo tämä ensimmäinen maailmansota. Sit oli lisää. Joten heti ekana päätin että tämä tähän kohtaan.

Kirjassa on 100 tarinaa Helsingistä eri vuosina. Jarkko Sipilä vetää niitä rikoskävelyitä Helsingissä ja tarinoi samalla missä mitäkin on tapahtunut. Nyt on kansien välissä tarinoita. Kannen sisäpuolella kartta ja numeroituja ympyröitä mihin tarinat sijoittuvat. Lukija voi tutkia karttaa ja nähdä missä mitäkin on muinoin sekä nykyisyydessä tapahtunut. Erittäin kiinnostavia juttuja.

Tuli huomattua että osaa näitä nykyajan tapahtumia ovat jotkut kirjailijat käyttäneet kirjansa juoneen. Sellaisia olen lukenut montakin ja jotensakin hykerryttävää kun tietää ja muistaa, jos muistaa, että mitä on tapahtunut ja mistä tämä tähän saatu. Tässä kirjassa kerrottiin siitä myrkkyhoitsusta, Aino Nykoppista. Ei ole kauaa kun luin jonku kirjan jossa juonessa juuri samantapainen tarina. Heti muistin että joo tämä myrkkyhoitsu.

Ensimmäiseen maailman sotaan liittyvä tarina oli rautatieaseman rakentaminen. Joka jäi kesken ensimmäisen maailman sodan takia. Toinen oli silloin kun Suomea yritettiin venäläistää. Uusintayritys, mutta homma meni pieleen juuri ton ensimmäisen maailman sodan takia.

Kirjasta varmasti saa enemmän irti he, jotka asuvat Helsingissä. Kotikaupunki ja tutut seudut, varmasti irtoaa enemmän kun paikan päällä näkee mitä nykyään on. Pystyy luomaan jonkinlaisen mielikuvan minkälainen on sillo ollut kun rikos tai muu sen sellainen on tapahtunut. Itseäni kyllä kiinnostaisi tämä kirja kainalossa oppaana katsomaan paikkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti